Ako chutí jedlo v Taliansku?

Všetci milujeme taliansku pizzu, cestoviny, prosciutto a rôzne vína. Pri vyslovení slova Taliansko ihneď každému napadne ako prvé  pizza. No talianska gastronómia nie je len o pizzi. Talianske jedlá sú bohaté na zeleninu a rôzne syry. Taliansko určuje trendy svetoznámej gastronómii. Krajina má veľmi rozvinutý nielen prímorský turizmus, alebo aj kulinársky. Talianska strava patrí medzi  najobľúbenejšie na svete. Len ťažko sa jej niektorá iná svetoznáma kuchyňa vyrovná. Vyniká čerstvosťou surovín, pestrosťou ingrediencií, rozmanitosťou vôní a chutí. 

Základom stravy je prosciuto, rôzne druhy syrov, vína, rôzne druhy cestovín, tiramisu,   paradajková zmes s bazalkou ( nazývaná aj pomodoro), ktorú pridávajú úplne všade. Omáčka z čerstvých paradajok a bazalky je základ talianskej kuchyne. Na cestoviny aj na pizzu Taliani vždy dávajú pretlak z čerstvých paradajok, kečup nepoužívajú nikdy, lebo spomínané pomodoro musí byť vždy čerstvé a nie pasterizované.

Taliani zbožňujú cestoviny na rôzne spôsoby. Sú základom každého dňa. Jedia ich prakticky takmer každý deň. Druhov cestovín je veľmi veľa. Najpoužívanejšie sú klasické cestoviny farfalle , papardelle s vyššie zmieňovanou paradajkovou omáčkou,  parmezánom, bazalkou a zeleninou.  Cestoviny majú rôzne tvary  a vždy sa inak nazývajú. Základom  talianskej stravy sú aj ryby a zelenina:  baklažány, cukety, paradajky, tropejská cibuľa a  riccota. Olivový olej nesmie chýbať na žiadnom stole.  

V Taliansku je dôležitý olivový olej a čerstvá zelenina. Nesmú chýbať syry, najmä parmezán, mozarella, gorgonzola, alebo kozí syr. Veľmi v kurze je tradičná talianska sušená bravčová šunka, nazývaná aj prosciutto.

Pravá talianska pizza je veľmi tenká pripomínajúca papier, má však chrumkavé okraje. Základ talianskej pizze  tvorí  paradajková omáčka (pomodoro), mozzarella a oregano.

Výnimočné sú aj Bruschetty opečené plátky domáceho chleba pokvapkané olivovým olejom, s bazalkou, feferónmi podľa chuti.

Gelato je známa zmrzlina z Kalábrie, pričom originálny recept tejto zmrzliny je prísne tajný a nikdy ho výrobcovia neprezradia. Predstavuje výrobné kalábrijské tajomstvo. Keď budete v Taliansku, najmä na juhu v Kalábrii, určite si kopček dajte. Neoľutujete.

Taliani milujú jedlo a vychutnávajú si všetko s pôžitkom. Vychutnajte si aj vy.