Ako včely vyrábajú med?

AKO VČELY VYRÁBAJÚ MED?

Med je viskózna sladká a lepkavá tekutina, ktorá vzniká zbieraním nektáru, medovice a iných sladkých štiav z rozličných rastlín prostredníctvom včiel. Napriek tomu, že výroba medu sa nám môže javiť ako samozrejmá a jednoduchá, nie je to tak. Výrobe tejto najsladšej prírodnej pochúťky predchádzajú mnohé dôležité štádiá:

1, Zbieranie nektáru

Med vzniká zozbieraním sladkej šťavy kvetín (nektáru) alebo zo stromov (z medovice), ktoré zbierajú robotnice 7-16-krát za deň, podľa vzdialenosti a miesta zberu. Nektár či medovicu nasajú do medového vačku, kde sa už počas letu miešajú s enzýmami, látkami, ktoré pomáhajú deliť zložité cukry na jednoduché a ľahšie stráviteľné.

2, Odovzdanie nákladu

Po prílete do úľa odovzdajú robotnice takto obohatený a pripravený nektár včelám, mladuškám, ktoré naň čakajú a rozdelia ho medzi 3-4 mladušky. Po odpočinku letia znovu na miesto zberu. Za jeden deň dokáže silné včelstvo doniesť do úľa až 5kg nektáru alebo medovice.  

3, Odparovanie

Z dôvodu vysokej teploty dochádza v úli k odparovaniu, kde je cca 35 °C. Mávaním krídel včiel je vytváraný neustály prúd vzduchu, ktorý odvádza prebytočnú vodu z nektáru hlavným vchodom z úľa von. Dostatočne odparenú tekutinu, v ktorej nesmie byť viac ako 30% vody, ukladajú včely do buniek.

4, Zaviečkovanie

V bunke plástu dozrieva odložený budúci med. Premiestnenie medu niekoľkokrát do inej bunky, napomáha k lepšiemu odparovaniu a zníženiu obsahu vody. Až keď sa sladina z vodnatého nektáru premení na krásne hustý ligotavý sirup, včely jeho spracovanie ukončia, zaviečkujú a zakonzervujú ho – bunku s medom zapečatia voskovým viečkom.

Prečo to včely robia?

Včely ukladajú med na zimu kvôli prežitiu. Priemerné včelstvo spotrebuje počas zimy asi 15 – 20 kg medu. Za rok je to cca 70 kg medu. Včelári odoberajú včelám okolo 20 – 70 kg medu, preto sa pred zimou včely zakrmujú cukorným roztokom.


Ivana K.
Autorka článku

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *