CESTA MEDU

Ako vyzerá začiatok medu?

Včely sú skutoční chemici. Tieto úžasné stvorenia dokážu pomocou enzýmov a dehydratácie vytvárať z obyčajného cukru v nektári sladkú a hlavne kalorickú bombu. Med!


Ako ho včely vyrábajú a prečo je med tak dôležitý sa dozvieme v sérii článkov zameraných na odhaľovanie tajomstiev včiel a ich úžasných výtvorov.  

 

Čo je to med?

Obsah medu tvorí viac ako 181 komponentov. Jeho unikátna chuť je výsledkom komplexných chemických procesov. Jeden z dôvodov prečo sa umelo vyrábané sirupy ani zďaleka nepribližujú kvalite a chuti medu je práve komplexnosť výroby.

Med je zložený z cukrov glukózy a fruktózy. Určite každý z nás pozná vzorec C6H12O6. Práve glukóza je základom mnohých pre život nevyhnutných biochemických procesov. Väčšina ľudí však nevie, že tento sumárny vzorec sa používa pre fruktózu aj glukózu zároveň. 

Rozdiel medzi nimi je práve v atomickom usporiadaní. Reakciou glukózy a fruktózy vzniká sacharóza, ktorú lepšie poznáme aj ako sacharóza. So sacharózou sa stretávame vo forme stolového alebo trstinového cukru.

Glukóza aj fruktóza sú monosacharidy. Sacharóza je disacharid. Niekedy sa zvykne nazývať aj ako dvojitý cukor. Fruktóza je však sladšia ako glukóza. Preto med je takisto sladší ako stolový cukor. Obsahuje viac fruktózy.  

 

Predstavte si, že sa snažíte zmiešať cukor s vodou. Najprv sa vám rozpúšťa, ale nakoniec už nemôžete pokračovať ďalej. To sa nazýva nasýtený roztok. Čo sa však stane, keď zvýšime teplotu vody? Zrazu zistíme, že môžeme rozpustiť ďalší cukor. 

Med obsahuje hlavne glukózu a fruktózu. Vedci ho nazývajú ako presýtený roztok. Včely postupuje veľmi podobne, ako vy pri rozpúšťaní cukru akurát potom pridajú enzýmy a ďalšie chemické látky, aby mohli rozpustiť viac cukru. Včely sú schopné pomocou enzýmov rozložiť zložité cukry v nektári na jednoduchšie cukry. Preto je med ľahšie stráviteľný ako klasický stolový cukor.  

 

Tento proces nazývame hydrolýza. Nie je to proces jedinečný pre včely, pretože vedci sú schopný proces hydrolýzy replikovať v laboratóriu. Nie sú v tom však ani zďaleka tak efektívny ako včely.

 

Včely, teda len nezbierajú nektár, ale ho aj menia chemicky. Enzým nazývaný invertáza sa nachádza v slinných žľazách. Pozor! Enzýmy sú organické zlúčeniny, ktoré zrýchľujú reakciu. V týchto reakciách však nie sú využité, takže sa dajú používať viacnásobne. Ako náhle je med vyzbieraný včelou pridá sa invertáza. Tento enzým pomáha zmeniť sacharózu do rovnakých častí glukóza a fruktóza. To je začiatok medu.

Matúš L.
Autor článku
Translate »