Tak, ako je Turecko rozmanitá a nádherná krajina, takisto rozmanitá je aj turecká gastronómia. Turecká kuchyňa patrí medzi najlepšie kuchyne na svete. Naozaj chutí výborne a aj tí najlepší gurmáni si pochutia a vedia ju oceniť. Najviac používané v tureckej gastronómii sú vajíčka, zelenina všetkých druhov, čaj, šošovica, mäso ( kuracie, jahňacie, hydina) a rôzne bylinky.

Predstavuje kúzelné spojenie ázijskej, arabskej a stredomorskej kuchyne, no skôr sa prikláňa k stredomorskej strave. Turci milujú mäso, sú fanatici do jedenia mäsových výrobkov. Každý deň musia zjesť veľa zeleniny, chlieb, čaj a mäso ( dusené, alebo grilované). Bez toho sa proste nezaobídu.
Najdôležitejšie jedlo sú Kahvalti / raňajky/. Bez nich nikto skôr neodíde do práce. Počas víkendov trvá príprava, samotné jedenie a neskoršie rozprávanie pri šálke čaju aj tri hodiny. Pri uponáhľanom európskom živote si to len ťažko dokážeme predstaviť. Na raňajky sa musí jesť „ čo dom dá“, z každého rožka troška, ako sa hovorí u nás. Všetko sa krája na osobitný tanier zvlášť. Pokrájaná zelenina na jednom tanieri, na druhom tanieri viaceré druhy syrov, na treťom taniere chlieb a pod. Ženy majú naozaj veľa práce s neskorším umývaním riaduJ

Olivy, syry, med, niečo sladké, chlieb, zelenina, ovocie, vajíčko, nesmú chýbať v žiadnom prípade na tureckom stole. Nečudujte sa, ak prídete z dovolenky z Turecka o pár kíl ťažší. Dôraz sa kladie aj na turecký čierny čaj alebo kávu, bez ktorej žiadna domácnosť nemôže fungovať. Nakoľko je však čaj lacnejší, preferuje sa podávanie čaju. Taktiež sa zvykne na raňajky pripravovať niekedy Borek, alebo Sigara Borek, či Menemen, čo predstavuje našu omeletu s koreninami a pokrájanými udusenými paradajkami a paprikami dokopy. Samozrejme, nesmie chýbať helva, pogaca (sladký koláčik) a Simit ( cesto so sezamom) zvyčajne podávaný so syrokrémom.
Najtradičnejší nápoj okrem čaju a kávy je Ayran, čo predstavuje biely nápoj pripomínajúci mlieko, resp. slané mlieko. Môžete si predstaviť našu zakysanku, len slanšiu a redšiu. Alkohol nie je veľmi v obľube u miestneho prevažne moslimského obyvateľstva, ale sem tam sa stretnete s miestnym pivom, alebo Raki.
Dezerty
Turecké dezerty sú veľmi sladké väčšinou na arabský spôsob s množstvom orechov. Arabská kuchyňa výrazne ovplyvnila a obohatila turecké jedlá, najmä dezerty. Baklava je top a žiadne sviatky ( po turecky Bayrámy) sa nemôžu zaobísť bez baklavy. Predstavuje tenké akoby lístkové cesto plnené orechmi máčané v mede. Je to až príkro sladký pokrm. Zjete jeden kúsok a máte dosť na celý deň. Ďalej si určite pochutíte na rôznych typoch želé posypaných práškovým cukrom nazývané aj turkish delight.
Najlepší turecký street food, čo ochutnať na ulici?

Lahmacun – nájdete v každej dobrej tureckej reštaurácii. Niečo ako pizza, len cesto je oveľa jemnejšie ( milimetrové), papierovejšie, s tenkým mletým mäsom navrchu a zapečenou zeleninou, zväčša papriky a paradajkami nadrobno. Výnimočná pochúťka.
Misir – pražená pouličná kukurica, prípadne to môžu byť gaštany
Balik ekmek – malé smažené rybky v oleji naplnené v chrumkavej bagete so zeleninou a dresingom
Simit so syrokrémom- niečo ako náš praclík, len z jemnejšieho cesta na spôsob bagety s praženým sezamom a syrokrémom. Tejto lacnej a chutnej delikatese nikto na ulici neodolá.
a tradičný turecký jahňací kebab, ktorý poznáme a milujeme všetci J
Viac zaujímavých informáci nájdete na webe ochutnejturecko.cz.