Kategórie
Druhy medov

Jedľový med

O mede

Jedľový med je druh medovicového medu. Je vysoko biogénny a biologicky veľmi hodnotný, s veľmi účinnými liečivými účinkami.

– je produkovaný vo veľkých množstvách práve na Slovensku

– nepochádza z nektáru kvetov ako prevažná väčšina ostatných slovenských medov

– jedná sa o jedinečný druh medu špičkovej kvality, ktorý je z medovicových najviac uznávaný

– obsahuje úplné minimum peľových alergénov, najmä vďaka svojmu pôvodu

– je vytváraný včelami zo sladkej šťavy, ktorá je produkovaná voškami

– v prípade tohto druhu medovice ide o druh vošky – Medovnica jedľová

– má silné antibakteriálne, antianemické a antiseptické účinky

– vydrží v tekutom stave dlhé mesiace

Zaujímavosti

Oproti ostatným medom obsahuje veľmi veľké množstvo minerálov a stopových prvkov.

Laboratórne bolo potvrdené, že je v antibakteriálnych účinkoch omnoho účinnejší ako medicínsky med z manuky.

Ak je v čistom stave, nepomiešaný z inými druhmi medu, vtedy neobsahuje peľové zrná a je vhodný pre ľudí s alergiou na peľ.

Pri konzumácií slúži ako účinný zdroj výživy pre najmä svalové tkanivá, preto sa odporúča pre ťažko pracujúcich ľudí a športovcov.

Využitie

Pôsobí upokojujúco a ukľudňujúco, odporúča sa užívať najmä v zime, pri horúčkach, nachladnutí, pri zápaloch dutín a priedušiek. Takisto podporuje potenie aj vykašliavanie. Je vhodný predovšetkým ako sladidlo do bylinkových čajov, kde sa jeho aróma spolu s bylinkami výborne dopĺňa a spája.  Najchutnejší je v kombinácii práve s lipovým čajom a citrónom.