KVALITA MEDU

je kvalita medu naozaj dôležitá?

Prečo je kvalita dôležitá?

Včelári musia pri výrobe medu dbať na to, aby med ktorý vyprodukujú bol čistý, zrelý a spĺňal podmienky pre predaj a konzumáciu. Všeobecným pravidlom je teda, že včelí med musí byť vyrobený z nektáru alebo medovice, a to prostredníctvom včiel. Pri iných, hoci aj podobných, procesoch sa nejedná o výrobu medu ale jeho falzifikátu, ktorý je potom následne predávaný v mnohých obchodoch a obchodných reťazcoch pod identitou včelieho medu. Hlavným ukazateľom kvality medu je prítomnosť HMF (hydroxymetylfurfularu), ktorý vzniká pri zahrievaní medu ako reakcia kyselín s cukrami. Iba veľmi malé množstvo spotrebiteľov vie, že zlatá medová farba nieje zárukou kvality. Pri veľkoobchodnom zahrievaní až na 70 °C dochádza k degradácií prospešných látok, obsiahnutých v mede, a teda aj k rapídnemu znižovaniu jeho kvality a hodnoty. Samozrejme včelí med môže byť ovplyvnený mnohými spôsobmi, kde všetky druhy nekvalitného medu pôsobia škodlivo na zdravie človeka a ich konzumácia by sa mala čo najskôr obmedziť. Kvalitný med od včelárov teda prináša tú pravú hodnotu Slovenského medu, vďaka ktorej je jeho využitie prakticky neobmedzené. Na tejto webovej stránke, okrem mnohých zaujímavých a dôležitých informácií máte aj možnosť jednoducho otestovať kvalitu svojho domáceho medu len v pár krokoch. Neváhajte, lebo na kvalite záleží.

0 %
Ľudí chce vedieť viac

Zdieľaj túto stránku a pomôž tým, ktorí to potrebujú!

Aký je nekvalitný med?

Za nekvalitný med môžeme považovať aj med, ktorý obsahuje veľké množstvo vody, čím je teda oveľa redší ako ostatné. V konečnom dôsledku nespĺňa kritériá a nemal by byť predávaný konzumentom. V prípade, že sa v mede vyskytujú nežiadúce látky, môže predstavovať vysoké riziko. Väčšinou sa jedná o nevhodný tradičný proces výroby medu včelármi. Môže byť teda kvalita medu pri včelároch garantovaná? Včelári môžu kvalitu svojich medov dokázať prostredníctvom kompletných laboratórnych vyšetrení ich medov. Každý včelár, ktorý tieto vyšetrenia má, je držiteľom certifikátu a teda tvrdenia o hodnote jeho medov sú oprávnené. Preto sú práve včelári, ktorí sú registrovaný ako predajcovia medu z dvora (a teda držitelia certifikátu) tou najlepšou možnosťou pre kúpu toho pravého Slovenského medu vysokej kvality.

Môže byť nebezpečný?

Dlhodobé užívanie nekvalitného medu môže mať vážne následky na ľudský organizmus. Prítomnosť nežiadúcich a škodlivých látok môže spôsobiť výskyt zdravotných komplikácií a preto je nutné pri výbere medu zvážiť najmä jeho krajinu pôvod. Dôležitými kritériami sú taktiež miešanie (či sa jedná o čistý med alebo zmes medov z a mimo EÚ), miesto odberu (obchod/obchodný reťazec alebo podomový predaj od včelára) a samozrejme cena. Pri kúpe medu sa neodporúča orientovať podľa ceny, keďže za kvalitu sa oplatí priplatiť a na zdraví by sa šetriť nemalo. Je to výborná investícia, za ktorú vám bude vaše budúce ja ďakovať.

Ako môže byť med ovplyvnený?

Včelí med môže byť ovplyvnený mnohými faktormi. Pri jeho výrobe môžu byť zvolené nevhodné pracovné postupy, čo môže mať za následok výskyt nežiadúcich látok v mede ako sú ťažké kovy, liečivá, veľké množstvo vody a pod. Samotný med môže byť vyrobený správne, avšak v obchodoch a obchodných reťazcoch sa vyskytujú zmesi medov, ktorých pôvod nieje len z krajín EÚ. Skutočná kvalita týchto zmesí je teda pomerne diskutabilná. Významnú rolu v kvalite hrá samotná krajina pôvodu, ktorá okrem jej podmienok pre včely ponúka aj odlišnú formu spracovania, či už prostredníctvom včelárov alebo priemyslu.

Výroba medu

Samotná výroba medu je veľmi zložitý proces, ktorý si vyžaduje intenzívnu usilovnú prácu včiel medonosných. Vyrobený med je od včiel následne zbieraný včelármi, ktorí ho vo väčšine predávajú firmám, ktoré vykupujú rôzne medy a ďalej ich spracovávajú. Hovoríme tu už teda o veľkoobchodnom predaji včelieho medu. Všetky medy sú priemyselne spolu miešané a vysoko zahrievané, čím sa výrazne znižuje ich kvalita.

Zmes medov

Väčšina firiem pri veľkoobchodnom spracovávaní medu zvykne tento med aj miešať. Výsledkom sú teda zmesi rôznych medov. Výrobca medu je povinný uviesť pôvod včelieho medu, ktorý v tomto prípade môžme nájsť na zadnej etikete svojho medu. V prípade zmesí sa môže jednať o zmesi medov z/mimo európskej únie. Na to si treba dať pozor! Hoci aj kvalitný med zo Slovenska obsahujúci prímes falzifikátu je potenciálne nebezpečný pre zdravie a jeho konzumácia vo väčších množstvách sa neodporúča, Keďže v iných krajinách platia iné legislatívy, môže byť hoci aj kvalitný cudzokrajinný med zasiahnutý nežiadúcimi látkami. Na Slovensku vďaka prísnej legislatíve pre včelárov je vyprodukovaný kvalitný včelí med úplne bezpečný.

Pôvod medu

Samotný pôvod medu je veľmi dôležitý pri jeho výbere a kúpe. Ako som už spomínal, pre iné krajiny neplatia také prísne pravidlá pre výrobu a spracovanie medu ako na Slovensku. Preto sa v cudzokrajinných medoch môžu vyskytovať nežiadúce škodlivé látky, ktoré môžu zvýšiť riziko výskytu zdravotných komplikácií pri ich pravidelnom užívaní. Tieto medy je však možné rozoznať. Ak chcete vedieť ako na to, kliknite tu.

Ak chcete vedieť o falošnom mede viac, pozrite si toto video.

OTESTUJ KVALITU SVOJHO MEDU IHNEĎ!

ZISTI VIAC O SVOJOm MEDE iba za pár minút!!!

Translate »