TEST KVALITY

overte si kvalitu vášho domáceho medu

Ako otestovať kvalitu svojho medu?

Pravý med má výrazné charakteristické vlastnosti oproti jeho falzifikátom, ktoré sú dosť odlišné. Vďaka tomu si dokážeme overiť jeho kvalitu a pravosť veľmi jednoducho prostredníctvom pár osvedčených metód. Chcete vedieť ako na to? Vyberte si nižšie z jednotlivých metód a otestujte kvalitu svojho domáceho medu ihneď !

Kryštalizácia

Jedná sa o prirodzený proces kedy med po nejakom čase skryštalizuje (scukornatie), alebo inak povedané stvrdne. Pravý prírodný med skryštalizuje a falošný ostane stále len v tekutej forme (samozrejme máme tu výnimky ako napr.: agátový med, ktorý môže skryštalizovať až za 2 roky). Väčšina medov však scukornatie v priebehu niekoľkých týždňov, poprípade mesiacov.

Bublina v mede

Otočne fľašu s medom naopak a pozorujte bublinu. Čím je váš med kvalitnejší, tým bublina stúpa pomalšie. V prípade, že vaša bublina stúpa veľmi rýchlo, obsahuje váš med príliš veľa vody a nespĺňa úplne podmienky pre konzumáciu.

Zloženie na obale

Prečítajte si zloženie na zadnej strane vášho medu. Je to najjednoduchší spôsob ako si overiť či je váš med prírodný, alebo obsahuje prímesy. Podľa predpisov je výrobca povinný uviesť zložky medu. Dôležitá je tiež krajina pôvodu, či sa jedná o Slovenský med alebo zmes medov z / mimo EÚ.

Pravý med nie je lepkavý

Namočte si prst do medu a potom ho chvíľku trite o druhý. Pravý prírodný med sa vpije do pokožky. Ak budete mať po nejakom čase stále lepkavé prsty, váš med obsahuje umelé sladidlá alebo cukor, čo svedčí o jeho pravdepodobnom upravovaní (a teda falzifikáte).

Škrabanie v krku

Pri ochutnaní každého druhu pravého medu, by ste mali jemne pocítiť škrabanie v krku.  Falošný med tieto vlastnosti nemá.

Polovičná kryštalizácia

Pravé medy kryštalizujú v celom ich objeme rovnako. V prípade, že sa jedná o zmes rôznych medov alebo upravenia samotného medu prebehne kryštalizácia nerovnomerne  alebo nezkryštalizuje úplne celý objem medu.

Papierový test

Kvapnite trochu medu na biely papier. Falošný med začne po krátkej chvíli prenikať cez papier, pretože obsahuje veľké množstvo vody. Pravý med biely papier zas prepúšťať nebude.

Med a voda

Nalejte do pohára trochu vody a pridajte za lyžičku vášho medu. Pravý med vo vode stvrdne a falošný sa veľmi rýchlo rozpustí. Toto je jeden z najjednoduchších spôsobov ako si overiť pravosť vášho medu.

Karamelizácia

Dajte zopár lyžíc medu do misky a tú na chvíľu do mikrovlnnej rúry. pravý med skaramelizuje a v prípade, že by bol med nejak upravený, naplní sa veľkým množstvom bubliniek.

Translate »