VČELÍ MED

OBJAV TEN SKUtOČNÝ POtenciál

Čo je to med?

Pod pojmom med chápeme sladkú tekutú hmotu vyprodukovanú včelami z nektáru kvetov alebo medovice. Ide teda o priamy rastlinný a živočíšny produkt. Tento včelí produkt je pre človeka najvýznamnejší vďaka svojmu výnimočnému obsahu látok, ktoré mu zabezpečujú takmer neobmedzené využitie v každodennom živote. Včelár musí dbať na to, aby med, ktorý vyprodukuje, bol kvalitný, zrelý a čistý. Iné sladké tekutiny ako napr. sirup z trstinového alebo repného cukru, spracované akýmkoľvek spôsobom, hoci aj prostredníctvom včiel sú falzifikátom medu. Pre zložky pravého medu je prísne stanovený pôvod, čiže musia pochádzať výlučne z nektáru kvetov alebo výlučkov listov rastlín (medovice) a látok pridanými včelami. Falzifikát je možné rozpoznať na základe kryštalizácie. Ak med začne po určitom čase kryštalizovať, čiže bude hustejší, tvrdší, jedná sa o pravý med. Naopak ak po dlhom čase ostane v tekutej forme, jedná sa o falzifikát. Samozrejme sa dá falzifikát medu určiť na základe mnohých iných vlastností, o ktorých si môžete prečítať v sekcií kvalita medu. Kvapalný med sa nekazí, avšak pri nesprávnym skladovaním sa môže znížiť jeho kvalita a s ňou teda aj jeho využitie. Ak chcete vedieť ako správne skladovať med, kliknite tu. Z praxe sa odporúča užívať včelí med ako prevenčný prostriedok proti ochoreniam. Vďaka pravidelnému užívaniu včelieho medu môžete prírodne znížiť výskyt ochorení, ktoré je následne treba liečiť syntetickými liekmi z lekární, poraziť únavu a zvýšiť svoju produktivitu, či už v práci alebo doma. Včelí med účinkuje rýchlo a efektívne hneď po užití, dodáva telu energiu, zlepšuje spánkovú činnosť, podporuje tvorbu červených krviniek, pôsobí upokojujúco a pozitívne pôsobí na nervovú sústavu.

Vlastnosti

Farba a chuť medu závisia na obdobiach znášky včiel, ale hlavne od samotného zdroja znášky. Konzistencia medu sa rozlišuje v závislosti od pomeru jednotlivých cukrov v mede. Medy všeobecne delíme na základe výskytu zložiek v prírode na medy: kvetové, medovicové a zmiešané.

Ako vzniká?

Med je nasýtený roztok cukrov, ktorý včely vyrábajú z nektáru kvetov alebo medovice. Nektár je sladká šťava vylučovaná nektáriami rastlín ako produkt fotosyntézy. Medovica je sladká šťava vylučovaná ako nevyužitý produkt metabolizmu niektorých zástupcov vošiek. Sladinu z kvetov nasáva včela cez cuciak do medového vačku. Po návrate do úľa odovzdáva obsah medového vačku vnútroúľovým včelám (robotniciam), ktoré ho ďalej spracúvajú a uskladnia. Prinesená kvapka sladiny je zaradená do kolobehu potravy celého včelstva, kde je niekoľkokrát prehltnutá a znovu odovzdaná ďalším včelám. Zo sladiny sa pritom odparuje voda z pôvodných 90% pod 20%, kde zo zahustenou sladinou robotnice plnia bunky plástov až po okraj. Vyzretý med ku koncu zaviečkujú tenkou vrstvou vosku.

FARBA

vodojasná až čiernohnedá

ARÓMA

špecifická podľa pôvodu

CHUŤ

medovo sladká

KONZISTENCIA

tekutá, kašovitá až tuhá

PRIEHĽADNOSŤ

priehľadný až opalizujúci

NAVŠTÍVTE NÁŠ BLOG

ZISTITE VIAC NOVINIEK ZO SVETA VČIEL

Jednoduché cukry v mede tvoria 75%, z čoho 35-40% pripadá na fruktózu a 30% na glukózu. Vďaka nim sa med rýchlo a jednoducho vstrebáva hneď po užití. Nedostatočne zahustený med obsahuje väčšie množstvo vody, kde maximálne povolené množstvo je 18%. V mede sú taktiež obsiahnuté mnohé vitamíny, enzýmy, aminokyseliny, minerálne látky a pod. Nájdeme tu tiež polysacharidy, organické kyseliny a bielkoviny. Súčasťou medu môže byť tiež peľ, ktorého obsiahnuté množstvo závisí od samotného druhu medu. Niektoré medy sú teda vhodné aj pre ľudí alergických na peľ. Dnešné prístroje identifikujú v mede viac ako tisíc rôznych prírodných látok, vďaka ktorým je práve včelí med unikát.

Druhy medov

Práve pôvod medu určuje jeho charakteristické vlastnosti. Každá rastlina poskytuje včelám špecifické látky, obsiahnuté v nektári, ktoré sú pre danú rastlinu typické. Druhy medov však vznikajú práve kombináciou množstva týchto látok a spolu vytvárajú jedinečné zloženie. Môžme teda konštatovať, že každý med rovnakého druhu je trošku odlišný. Podstatné sú však dominujúce zložky, ktorých množstvo je v každom približne rovnaké, a teda aj ich využitie je podobné. Každý druh medu, vďaka svojmu kombinovanému a rozdielnemu obsahu látok, ponúka neobmedzené množstvo využitia, či už sa jedná o liečenie, varenie a pod. Nehovoríme tu teda len o všeobecných účinkoch ale hlavne o myšlienke, že každý druh medu je vhodnejší na niečo iné. Jedným druhom medu môžete teda efektívnejšie liečiť ochorenie ako druhým, avšak schopnosť liečby je u všetkých medov rovnocenná. Ak chcete vedieť u jednotlivých druhoch viac, kliknite tu.

Na čo je včelí med dobrý?

Včelí med všeobecne pôsobí antibioticky a protizápalovo, výrazne podporuje a zlepšuje trávenie. Má veľmi prínosné detoxikačné účinky pre náš organizmus, teda ho zbavuje škodlivých látok. Má blahodárny účinok na srdce, posilňuje centrálnu nervovú sústavu, čím pozitívne ovplyvňuje našu psychiku. Súčasne je zdrojom okamžitej energie, ktorú ocenia najmä športovci a ťažko pracujúci ľudia. Pravidelné užívanie zlepšuje a skvalitňuje spánok a pôsobí upokojujúco. Výrazne posilňuje imunitný systém, čo je veľkým prínosom pri liečení rôznych ochorení. Med sa môže užívať ako liek alebo doplňujúce liečivo, avšak možnosti liečenia samotným medom sú takmer neobmedzené. Už sa vám niekedy stalo, keď ste boli chorí, že ste nemali po ruke žiadny liek, ktorý by vám vedel uľaviť od bolesti alebo pomôcť? Týmto dňom je koniec. Med, okrem spomenutých účinkov, ponúka omnoho viac, a teda dokáže nielen pomôcť, ale samotné zdravotné komplikácie aj liečiť (Záleží od závažnosti). Vďaka jeho prírodnému pôvodu je med menej rizikovou voľbou v porovnaní so syntetickými liekmi z lekární (záleží na viacerých faktoroch), ktoré okrem veľa nežiadúcich účinkov sú pre náš organizmus cudzie. Ak chcete zistiť viac o liečení medom, alebo o jednoduchých návodoch a receptoch ako na to, kliknite tu

0 %
Ľudí chce vedieť viac

Zdieľaj túto stránku a pomôž tým, ktorí to potrebujú!

Oplatí sa včelí med kúpiť?

Každý druh včelieho medu ponúka veľké množstvo benefitov, ktoré majú blahodárny účinok pre zdravie človeka. Je vhodný pre deti, dospelých, adolescentov, seniorov a pod. Niektoré druhy medu neobsahujú peľové zrnká, teda môžu ich užívať aj ľudia alergický na peľ. Je priam neuveriteľné akú nesmiernu hodnotu prináša jediná fľaša pravého včelieho medu zo Slovenska. Už nie ako sladidlo, ale ako jedinečný prostriedok pre pevné zdravie a dlhovekosť. Konečne máme možnosť využiť ten pravý potenciál slovenského medu naplno. Pri kúpe by sme teda nemali pozerať na cenu a teda kupovať tie lacnejšie medy, ale radšej zaplatiť za garantovanú kvalitu, ktorá nám nepochybne prinesie úžitok. Prečo teda nezlepšiť a neupevniť svoje zdravie, skvalitniť si život a žiť ho naozaj naplno. Verím, že sa všetci zhodneme, že na zdraví by sa šetriť naozaj nemalo! 

Slovenský med

Slovensko sa radí v stave včelárstva v celoeurópskom rebríčku niekde na stredové pozície. Prečo teda naše medy patria najlepšie na svete? Slovensko je nádherná krajina s bohatým ekosystémom a mimoriadne vhodnými klimatickými podmienkami pre chov včiel. Už v minulosti sa kvalita medu ostatných krajín nevedela vyrovnať tej pravej slovenskej kvalite. Včely sú tu taktiež veľmi málo zasahované či už chemikáliami alebo človekom, a teda majú takmer dokonalé podmienky pre výrobu toho najkvalitnejšieho včelieho medu široko ďaleko.

Translate »