Kategórie
Druhy medov

Medovicový med

O mede

 

Medovicový med sa vytvára pri premnožení vošiek prevažne na listnatých a zmiešaných porastoch. Prevažne má tento med červenohnedú, tmavohnedú alebo niekedy až úplne čiernu farbu s ľahkým odtieňom zelenej. 

– patrí medzi vzácnejšie druhy medov

– chuť je rôzna v závislosti od pôvodu medovice

– obsahuje menej cukru ako kvetové medy

– je vhodný pre alergikov a astmatikov

– má dvojnásobné antibakteriálne účinky ako iné druhy medov

– kryštalizácia začne prebiehať cca až po pol roku

– obsahuje žiadne alebo miestami veľmi malé množstvo peľu

Zaujímavosti

Medovicový med vďaka svojmu obsahu látok a veľmi nízkemu obsahu peľu sa právom označuje za najlepší med. Jedna lyžička medovicového medu obsahuje toľko minerálov a živín, koľko sa skrýva v 2-4 lyžičkách svetlého medu. Preto sa odporúča pre alegikov a astmatikov.

Vďaka vysokému zastúpeniu stopových prvkov je veľmi vhodný pre ľudí trpiacich ochoreniami srdca a ciev.

Okrem iného je v medovici prítomné nadpriemerné množstvo horčíka, medi a zinku. Obsahuje aj invertné cukry, zložené cukry, minerálne látky a dextríny.

Využitie

O medovicovom mede je známe, že takpovediac “udrie do hlavy”. Preto nie je určený na bežné používanie, ale ako liek. Pri prevencií ochorení stačí len jedna lyžička denne. Používa sa pri poraneniach a ťažko hojacich ranách. Optimálna spotreba medovicového medu je pár kíl ročne, nakoľko med obsahuje vysoký obsah minerálov z miazgy stromov.