OSTATNÉ VČELIE PRODUKTY

Ako už všetci vieme, med nie je jediným produktom, ktorý získavame od včiel.  No nie každý z nás tieto ostatné produkty pozná a je si vedomý ich blahodárnych účinkov pre človeka. Keď však zistíte, čo v sebe ukrývajú, budete si včeli a ich prácu viac vážiť.

Superpotravina

Včelí peľ sú peľové zrná vyšších rastlín, zbierané, spracované a uložené včelami do plástov, slúžiacich na výživu včelstva. Včelí peľ obsahuje 185 živín s 22 aminokyselinami, mnoho rôznych enzýmov, hormónov, vitamínov, aminokyselín a ďalších látok. Taktiež obsahuje 35% proteínu, obrovské množstvo B komplexu, vitamíny A, C, D a E, 10 aminokyselín a 27 minerálnych látok. Pre nás je včelí peľ ako granule sladkej a kvetinovej chute, obsahujúce takmer všetky potrebné živiny pre naše zdravie. Je to najväčší prírodný antioxidant, ktorý nemôže byť v laboratóriach syntetizovaný. Využíva sa na zlepšenie chuti do jedla, na rekonvalescenciu po diétach a rapídnom úbytku hmotnosti. Používa sa na zvýšenie imunity a dokonca spomaľuje starnutie. Má antibiotické účinky a pomáha pri chorobách pečene, čriev, pri problémoch prostaty, klimakterických ťažkostiach, anémii a pri ochoreniach štítnej žľazy. Taktiež pozitívne vplýva na psychiku, duševnú kondíciu, podporuje pamäť a nervovú činnosť. Pri dodržiavaní stanoveného dávkovania sa účinky bezpochybne dostavia, preto sa pred užívaním poraďte so svojim lekárom.

Pírodné antibiotikum

Propolis je živicová látka s príjemnou aromatickou vôňou. Niekedy sa mu hovorí aj včelí tmel a to preto, lebo hustý propolis včeli využívajú ako izoláciu úľa. Ten riedky naopak natierajú na steny. Vďaka jeho dezinfekčným účinkom tak v úli nebudú mať baktérie, vírusy či plesne žiadnu šancu. Propolis obsahuje stovky rozličných látok a zakaždým v inom zastúpení. Základ vždy tvoria živicové látky, včelí vosk, balzamy a éterické oleje, no a ďalej obsahuje tiež vitamíny skupiny B, minerály, stopové prvky, triesloviny a flavonoidy. Táto látka má mnoho priznivých účinkov na ľudskýc organizmus. Tlmí citlivosť na bolesť, pôsobí protizápalovo, urýchľuje hojenie rán, podporuje imunitný system ba dokonca ničí rakovinové bunky. Môže tiež pomôcť pri migrénach, ekzémoch, bolesti zubov či pri padaní vlasov. Zvyšuje účinnosť antibiotík a znižuje ich prípadné nežiaduce účinky. Okrem surového propolisu ho môžeme nájsť aj vo forme masti, kvapiek alebo tinktúry a ako súčasť zubných pást, mydiel, ústnych sprejov a v iných produktoch. Tieto výrobky sú bežne dostupné, no pri používaní sa opäť poraďte so svojim lekárom.

Výrobok robotníc

Včelí vosk vzniká premenou peľu a medu vďaka špeciálnej žľaze, ktorá sa nachádza len v telách robotníc. Existuje vosk prírodný, ale aj umelý. Rozlišujeme ich práve podľa toho, z čoho sa vyrábajú. Umelé sú vyrobené z ropných derivátov – parafínu. Tie prírodné sú zmesou rôznych mastných kyselín – uhľovodíky, voľné kyseliny atď. Preto je najlepší vosk BIO. Je to najčistejšia forma vosku bez akýchkoľvek umelých hnojív, pesticídov alebo inej chémie. Farba vosku je rozličná a závisí od potravy včiel. Najčastejšie sa tento produkt používa na výrobu sviečok, ktorých výhodou je neztekajúci vosk, pretože sa postupne páli. Taktiež môžete včelí vosk nájsť v kozmezickom priemysle ako súčasť mastí, krémov, riaseniek, balzámov na pery a rúžov.  V medicíne sa s ním stretávame pri poťahu tabletiek. Využitie nachádza aj v potravinárstve, pri výrobe zbraní a eloktroniky.

Kaša ako od mamičky

Materská kašička je vysoko výživný produkt plný proteínov a vitamínov. Má smotanovú až želatínovú konzistenciu bielej alebo žltkastej farby a kyslastú chuť.

Vďaka obsahu kyselín a chemických prvkov zabezpečuje normálnu krvotvorbu v tele, pevnosť a rast vlasov a blahodárne pôsobí na mozog. Jej najväčším darom je však znižovanie cholesterolu. Materská kašička má síce antibakteriálne účinky, ale nanešťastie pre nás, látky ktoré obsahuje zabíjajú aj tie veľmi užitočné baktérie a to napríklad Lactobacillus a Bifidobacter. Naturálna materská kašička sa veľmi rýchlo kazí, preto by sa mala uchovávať v chlade. Taktiež môže mať podobu kapslí a tabletiek v kombinácii so ženšenom, vitamínom B či medom a peľom.

Alica S.
Autorka článku
Translate »