Kategórie
Druhy medov

Slnečnicový med

O mede

 

Slnečnicový med patrí medzi kvetové medy, ktorý včely produkujú prevažne z kvetov slnečníc.

– má žltú až oranžovú farbu

– je príjemnej sladko-kyselkavej, trpkej chuti

– oproti ostatným medom obsahuje viac selénu

– obsahuje veľmi vysoké množstvo peľu 

– pomerne rýchlo kryštalizuje (cca do 2 týždňov od vytočenia)

– je výrazne bohatý na aminokyseliny

– v porovnaní s ostatnými medmi má zvýšený obsah glukózy

– väčšinou obsahuje veľké množstvo vody, čo však nijak neovplyvňuje jeho prínos pre zdravie

–  pomáha pri cielenom úbytku hmotnosti

Zaujímavosti

Med účinkuje pri astme a žalúdočnej kolike. Kryštalizuje veľmi rýchlo. Pri kryštalizácii sa tvoria dve  typické vrstvy a veľké kryštály. 

Má vyšší obsah selénu, ako ostatné druhy medov. Takisto pomáha udržiavať zdravý cievny systém. Nedostatok selénu má za následok vznik a rozvoj nádorových buniek. 

Tepelne neupravený slnečnicový med obsahuje veľké množstvo minerálov.  

Slnečnicový med je bohatý na peľové zrná slnečnice, a preto nie je veľmi vhodný pre alergikov. Na druhej strane účinky kvetového peľu na ľudský organizmus sú značne prospešné a pri správnom užívaní vie byť nápomocný aj práve alergikom.

Využitie

Pôsobí blahodárne na žalúdok, črevá, pľúca a pri ochorení obličiek. Pozitívne vplýva pri ochorení srdca a ciev. Ovplyvňuje hojenie rán, dermatitídu, liečbu nádchy a zápalu prínosových dutín. Konzumácia sa odporúča pre pacientov so srdcovo-cievnymi ochoreniami, starších ľudí a deti počas ich vývoja. Slnečnicový med má svoje využitie aj v gastronómii. Je známy pre svoju nezameniteľnú chuť a sladkosť. Je vhodné kozumovať ho spolu s červeným vínom na zlepšenie cirkulácie krvi.