TIPY NA ZDRAVÉ RAŇAJKY č.1
Tip č.1 Müsli
Táto tepelne neupravená zmes, ktorej základom sú ovsené vločky, patrí azda k najobľúbenejším jedlám všetkých priaznivcov zdravej výživy. Vďaka vysokému obsahu vlákniny je tento pokrm vhodný konzumovať ráno, pretože priaznivo pôsobí na trávenie a dodáva telu energiu počas celého dňa. Odporúčame najmä športovcom a fyzicky aktívnym ľudí.
Čas prípravy: 5 minút plus čas na odstátie, ideálne cez noc
Na základ potrebujeme (recept na jeden pohár, v tomto poradí):
– 50 g (pol hrnčeka) ovsených vločiek alebo lúpaných pohánkových krúp
– 1 ½ čajovej lyžičky chia semienok
– 100 ml mlieka/rastlinného mlieka
– 5 polievkových lyžíc bieleho jogurtu
– 1–2 polievkových lyžíc medu
Postup: Do pripravenej misky zmiešame všetky ingrediencie dokopy. Podľa vlastnej chuti pridáme med. V tomto prípade sa fantázii medze nekladú. Tieto zdravé raňajky môžete bez problémov kombinovať s rôznymi ingredienciami a príchuťami, čím docielite nové a nové chuťové zážitky.
Malá rada: Ideálne je, pripraviť si müsli večer do uzatvárateľnej nádoby a uložiť ho do chladničky. Hneď po zobudení odporúčame takto pripravené müsli z chladničky vybrať, aby nebolo príliš studené
Tip č. 2 Banánové lievance
Ďalším jednoduchým receptom je recept na prípravu banánových lievancov, ktoré si pripravíte z bežne používaných surovín. Táto alternatíva je v porovnaní s receptom na lievance ako ho obvykle poznáme oveľa zdravšia, pretože neobsahuje ani múku, ani mlieko. Na týchto lievancoch si pochutnajú aj ľudia s vysokým krvným tlakom, pretože banány sú známe znižovaním hypertenzie. Draslík obsiahnutý v banánoch napomáha prísunu kyslíka do mozgu, a preto tento recept ocenia aj ľudia s veľkou psychickou záťažou.
Čas prípravy: 10 minút
Potrebujeme (recept pre 2 osoby):
– 2 banány
– 2 vajcia
– 2 hrste malín alebo čučoriedok (môžu byť aj mrazené) alebo 1 banán
– 1 lyžica kokosového oleja
– med (podľa potreby)
Postup: Banán roztlačíme vidličkou na kašu a vymiešame s jedným vajíčkom. Z dvoch polievkových lyžíc pripravíme jeden lievanec. Na rozpálenej panvici opekáme na kokosovom oleji z oboch strán. Na vrch pridáme horúce maliny, čučoriedky alebo kúsky banánu. Posypeme pár lieskovými orieškami či strúhaným kokosom. Na záver použijeme med ako sladidlo.
Malá rada: Pokiaľ by ste mali chuť na zdravú „šľahačku” , zmixujte trocha tvarohu s bielym jogurtom a medom. Dobrú chuť 🙂
Ivana K.
Autorka článku