VIANOČNÉ PERNÍKY
RECEPT č.1
Budete potrebovať:
300 g hladkej múky, 125 g medu, 190 g práškového cukru, 2 vajcia, 1 lyžičku mletej škorice, 1 lyžičku sódy bikarbóny, 4 pomleté klinčeky, 1 vajce na potretie
Postup:
Vajcia s cukrom miešajte najmenej 20 minút. Potom pridajte ostatné prísady a vypracujte cesto. Nechajte odpočinúť v chlade 2 hodiny. Cesto vyvaľkajte na doske posypanej múkou na hrúbku asi 5 mm a vykrajujte ľubovoľné tvary. Poukladajte ich na vymastený plech a vložte do vyhriatej rúry. Prvé 3 minúty rúru neotvárajte. Pečte do zlatista pri miernej teplote. Po upečení perníčky potrite rozšľahaným vajcom a nechajte vychladnúť. Vychladnuté perníčky uložte v mikroténových vreckách, aby zostali mäkké.
RECEPT č.2
Budete potrebovať:
600 g hladkej múky, 300 g práškového cukru, 200 g medu, 150 g masla, 3 vajcia, 3 lyžičky mletej škorice, 2 lyžičky sódy bikarbóny, 4-5 kusov drvených klinčekov, strúhanú kôru z 1 citróna
Postup:
Múku, cukor, tekutý med, maslo, vajcia, škoricu, sódu bikarbónu, klinčeky a citrónovú kôru spracujte na cesto. Nechajte ho odpočinúť cez noc na chladnom mieste. Potom ho vyvaľkajte na hrúbku asi 5mm a povykrajujte rôzne tvary. Tie poukladajte na vymastený plech a upečte v horúcej rúre. Po vychladnutí už len ozdobte cukrovou polevou.
Cukrová poleva
Budete potrebovať:
100 g masla, 90 ml mlieka, 70 g práškového cukru, 1 plnú lyžičku hladkej múky, 1 lyžicu rumu
Postup:
Mlieko vyšľahajte s múkou, zmes priveďte do varu a za stáleho miešania prevarte. Nechajte trochu vychladnúť a vmiešajte po kúskoch maslo, cukor a rum. Po vychladnutí perníkov ich už len stačí ozdobiť podľa vašich predstáv.
Dobrú chuť 🙂