Kategórie
Nezaradené

Základné informácie o mede

Med a cukor​

Med sa všeobecne považuje za prirodzenejší pre organizmus, pretože biely cukor spolu s glukózo-fruktózovým sirupom sú priemyselne spracované z cukrovej trstiny, cukrovej repy či kukurice. Dôležité je teda uvedomiť si, že med a cukor sú veľmi odlišné. Keďže včelí med obsahuje invertné cukry, je pre organizmus oveľa ľahšie ho vstrebať a stráviť. Navyše oproti rafinovanému cukru je obohatený o veľké množstvo vitamínov, minerálov, enzýmov a pod. Pri konzumácií rafinovaného cukru následne v našom tele kvasí a vedie k tvorbe organických kyselín, čo veľmi škodí pankreasu. Pre strávenie a spracovanie rafinovaného cukru musí telo vynaložiť mnoho dôležitých látok, ktoré je následne nutné doplniť, čo dosť vyčerpáva samotný organizmus. Práve cukor je príčinou vzniku mnohých chorôb a zdravotných ťažkostí. Pre ľudské telo sú užitočné iba prírodné cukry, čiže sušené ovocie, surová zelenina a samozrejme samotný včelí med.

Ako sa má skladovať med?​

Správne skladovanie medu je veľmi dôležité, aby nedošlo k zníženiu jeho kvality. Preto je odporúčané ho skladovať najmä v sklenených alebo poprípade porcelánových nádobách. Zmes cukrov, obsiahnutá v mede, sa môže pokaziť mnohými spôsobmi. Medzi najvýznamnejší patrí pôsobenie slnečného žiarenia, ktoré bude postupne rozkladať dôležité enzýmy. To vedie k zníženiu množstva cukrov v mede a k následnému zvýšeniu podielu vody. Dochádza teda k znižovaniu jeho kvality. Najvhodnejšou teplotou pre úschovu medu je rozmedzie teplôt 4-14 °C čiže typická špajzová teplota. Každý med však po určitej dobe kryštalizuje. To znamená, že sa mení len jeho konzistencia, no nie kvalita. Ak chceme med opäť skvapalniť, len ho stačí zahriať vo vodnom kúpeli najviac pri 44 °C. Ako skvapalniť med sa dočítate nižšie. Pri skladovaní medu treba teda zamedziť kontaktu s priamym slnečným svetlom, vlhkosťou a prachomPrajem Dobrú chuť.

Ako sa med získava ?

Med je získavaný z medových plástov, nachádzajúcich sa v rámikoch v úli, najbežnejšie vytáčaním. Pred vytočením medu je nutné odviečkovať plást (odviečkovacou vidličkou) a následne je medový plást vložený do medometu. Jedná sa tu o prístroj, ktorý funguje na odstredivom princípe, čím dostáva med z plástov. Po vytočení je med cedený cez sériu sít a následne skladovaný v suchých priestoroch bez prístupu priamych slnečných lúčov. Prvé 3-4 dni je potrebné, aby sa med vyčírilPríliš čerstvý med hneď po vytočení nie je vhodný na konzumáciu, pretože obsahuje nevhodné čiastočky peľu, ktoré časom vyplávajú na povrch, odkiaľ sa dajú jednoducho odstrániť. 

POROVNANIE

Med z obchodu​

Medy, ktoré sa nachádzajú v obchodoch a obchodných reťazcoch musia spĺňať základné kritériá a normy pre predaj konzumentom. Väčšinou tu môžme nájsť priemyselný med, ktorý nie je zdravýPočas výrobného procesu med stráca svoju kvalitu a živiny kvôli prítomnosti vysokých teplôt. Podľa výskumu je v priemere každý druhý med len napodobenina. Takémuto medu prislúcha aj podozrivo nízka cena. Falošný med väčšinou pochádza práve zo zahraničia. Slovenskí včelári upozorňujú na veľmi lacné medy, pri ktorých je veľmi vysoká šanca, že sa jedná o falzifikát. Napriek všetkým možnostiam a snahám sfalšovať včelí med v zahraničí dokážu laboratórne rozbory potvrdiť pravé prírodné medy. Napriek tomu sa falzifikáty nachádzajú aj u nás v obchodoch a obchodných reťazcoch, kde môžu byť prezentované ako pravé medy. Preto kúpou medu u slovenského domáceho včelára nič nepokazíte.

Med od včelára

Slovenský zväz včelárov odporúča kúpu medu prednostne od domácich včelárov, keďže títo chovatelia včiel priamo spolupracujú s Veterinárnou a potravinovou správou, ktorá laboratórne testuje kvalitu ich medov. Tento test nie je pre včelárov povinný, no napriek tomu ho má takmer väčšina. Istotu, že kupujete poctivý med máte práve u včelárov, ktorý za kvalitu svojho medu ručia vlastným menom. Títo včelári ponúkajú prevažne prostredníctvom podomového predaja svojho medu, no nájdeme aj včelárov, ktorí majú vlastné predajne po celom Slovensku. Títo včelári samozrejme ponúkajú oveľa väčší sortiment medov, keďže niektorí z nich medy aj vykupujú. Prídavná hodnota je, že ak si kúpite med priamo od včelára vo vašom okolí podporujete tým rozvoj včelstiev na Slovensku. Včely sú naša budúcnosť, podporme ich!

Môže sa včelí med pokaziť?​

Včelí med sa môže výnimočne pokaziť najmä kvôli nesprávnemu skladovaniu alebo znehodnoteniu časom. Ak necháte med dlho otvorený, zvýši sa v ňom obsah vody nad 18% a môže skvasiť. Avšak pri správnom skladovaní dokáže med ostať vysoko hodnotný niekoľko rokov.

Ako správne skvapalniť med?​

Ak chcete vrátiť váš skryštalizovaný med naspäť do tekutej formy stačí ho ľahko zahriať vo vodnom kúpeli a zamiešať. Dbajte na to, aby ste med neprehriali a aby neprešiel varom. Došlo by k výraznému znehodnoteniu. Medzi základné znaky znehodnotenia patrí výrazná zmena farby a chuti. 

Zdieľaj túto stránku a pomôž tým, ktorí to potrebujú!​