Zápaly dýchacích ciest a liečba pomocou medu

Všetci veľmi dobre poznáme med a jeho využitie ako sladidlo. Väčšina z nás obľubuje lákavú vôňu medovníkov. Niektorí z nás ho radi ochutnávajú v tekutej forme – v medovine. Ja môj med poznám na všetkých troch spomínaných úrovniach a potom ešte o úroveň či dve lepšie. Okrem toho, že med patrí do mojej kuchyne tak ako soľ (nad zlato), med patrí aj do mojej lekárničky. Mám na to svoje dôvody.

Prvý dôvod:

Môj otec je včelár, môj dedo bol včelár, nuž i ja som – aspoň medár, keď nie včelár. Včelárom, teda včelárkou sa stanem „in fullness of time” – až sa naplní čas – ako hovoria Briti. 

Druhý dôvod:

Pre mňa je kuchyňa a lekáreň jedno a to isté. Sme to čo jeme a jeme to čo sme – teda keď jeme dobre, je nám dobre, keď jeme zle, nie je nám až tak dobre. Med je potravina i liek a podobne je to s väčšinou potravín. Viete prečo je med špeciálny? Lebo bazalku si vie vypestovať každý, ale med? Na to treba o niečo viac chochmesu a včiel. 

Dnes vám predstavím med ako liek pri zápalových ochoreniach dýchacích ciest. Najjednoduchší recept zo všetkých pri bolesti hrdla je dať si lyžicu medu do čaju však?

Na liečebné účely sa oficiálne med používal aj v Československu podľa druhého vydania Československého liekopisu z roku 1954. Vyzretejšie ročníky nášho obyvateľstva si môžu pamätať názvy liečiv ako Oximel Scillae, Mel boraxatum či Syrupus Thymi compositus a ďalšie, ktoré obsahovali med alebo inak Mel depuratum, číry med ako jednu z hlavných zložiek lieku. Avšak od roku 1970 sa med v liečivách postupne nahrádzal cukrom.

Med stále zostáva súčasťou domácich liečiv. Z historického hľadiska bol med kedysi jediným prírodným sladidlom dostupným pre obyčajných ľudí. Cukor bol luxusnou komoditou a tento status sa zmenil až v polovici 19. storočia. O histórii medu sa dočítate v ďalšom príspevku. V našich zemepisných podmienkach – najmä tým, že obyvatelia Slovenska sa v prevažnej miere venovali poľnohospodárstvu – med ostával dostupnejším variantom sladidla. A naviac má liečivé účinky. Naše babičky proste vedeli a stále vedia čo je najlepšie. 

Na čo všetko ho môžeme použiť?

  • pomáha pri kašli,
  • zachrípnutí
  • nádche
  • zápaloch hrdla
  • kataroch dýchacích ciest,
  • záškrte
  • hnisavých ranách v hrdle  

Vo farmácii bol med súčasťou pást, mixtúr a mastí. Predstavte si pána lekárnika v bielom plášti, v starodávnej lekárni, ako mieša med s bylinami a bórom. Pána lekárnika, ktorý vám namieša liek na mieru.

Ako však med používať pri vyššie spomenutých ochoreniach? V prvom rade, keď ste chorí vždy navštívte špecialistu. 

A teraz tie recepty:

Jedna lyžička medu denne:

Med podržte v ústach čo najdlhšie – keďže bráni šíreniu baktérií, pekne vám vydezinfikuje ústa a cez sliznice v nich sa jeho zložky ľahšie vstrebú do tela.

Pri prechladnutí:

Starý známy čajík s jednou lyžičkou medu – popíjajte do sýtosti, avšak nikdy čajom nenahrádzajte pitie vody. Voda musí byť vždy na prvom mieste. Keď ste prechladnutí, nech sa páči horúca prevarená voda. Aj s lyžičkou medu.

Pri bolesti hrdla

Zohrejte mlieko na 40°C, rozpustite v ňom lyžičku medu a neformálne popíjajte – aj celý deň. :D 

Pri zapálenom hrdle a chrípke

Zohrejte hrnček mlieka, pridajte 2 lyžičky medu a pol lyžičky masla. Užívajte niekoľkokrát denne.

A ešte mám pre vás ultimátny liek pre „silnie“ povahy: Cibuľa s medom, ktorá každého junáka či devu postaví na nohy. Na tento recept potrebujete jednu zdravú veľkú cibuľu, 200 ml vody a lyžicu medu. Cibuľu nakrájajte nadrobno, povarte vo vode, odstavte zo sporáka, nechajte vychladnúť a pridajte lyžicu medu. Užívajte po lyžičkách niekoľkokrát denne.

Tu hovorím z vlastnej skúsenosti, lebo toto bol obľúbený liek môjho otca a najneobľúbenejší liek jeho detí (keď som si predstavila, že ma oco bude liečiť jeho pivno-cibuľovým odvarom, dva krát som si premyslela, či som naozaj chorá, alebo radšej pôjdem na tú písomku z matiky.) Môj otec namiesto vody, varil tú cibuľu v pive, čo v konečnom dôsledku chutilo ešte horšie. Ale zaberalo to, jednoznačne to zaberalo. 

A ešte vám prezradím jedno tajomstvo:

Už tri roky používam pri takýchto chorobách niečo, čo nevarím, ale kupujem – na trhu v Pezinku. Je to medová pasta, presnejšie Balzam na hrdlo s propolisom, mentolom a prírodnými silicami – eukalyptovou, mätovou, citrónovou a medovkovou. Už po tri roky tento balzam darúvam v čoraz väčších množstvách aj mojej mame, ktorá si počas života nahonobila astmu a viete čo? Jej lekár hovorí, že to má omnoho lepšie. Výrobca je podľa obalu včelárstvo Kiss v Čenkovciach, ale mne to predáva taký zlatý pán na trhu a máva aj med. Odporúčam.

Translate »